V pátek 10.11.2017 jsem vyrazila sama s batohem na akci Vybráno od hnutí Brontosaurus http://brontosaurus.cz/.

Sraz jsme měli na vlakové zastávce Hostivice-Litovice v 18.15. již za tmy. Nikdy jsem tam nebyla, ale našla jsem to. Poté jsme společně putovali asi 4 km na poutní místo Hájek u Prahy, kde se nalézá františkánský klášter a kaple tzv. Loretánský domeček. Sešlo se nás zde: Kuklička, Anička, Tomáš, Vašek, Dan, Josef a já. V Hájku pak již na nás čekali Hanka, o. Vianney, Diego a Anička.

K Hájku jsme doputovali po cca hodině, protože jsme se ještě cestou zastavovali u třech zastaveních na starobylé poutní cestě z Prahy do Hájku. Ta nám poskytla prostor pro nabrání sil a Kuklička nám vyprávěla trošku o jejich historii. Také jsme si u jednoho stihli vymodlit pěkné počasí na zítřejší pracovní dopoledne, které nás čekalo. Po ubytování a potřebných věcech jsme se všichni sesli v "Krbovce". Pak jsme se něco dozvěděli o ostatních i o klášteře. Spát jsme šli docela brzy po večeři. Spalo se v celách.

Druhý den v sobotu jsme po snídani vyrazili do práce. Děvčata vyfasovala hrábě a obdržela titul " hraběnky" celkem tři - Hanka, Anička a já. Měly jsme na práci shraba listí v okolí Lorety a v zahradě. Kluci vyfasovali lopaty a krumpáče a šli do okolí na dřevo a ostatní práce. Já se tedy mohu honosit tituly hraběnka, rytířka. Kuklička a Anička zůstaly v kuchyni a zásobovaly nás čajem, protože se citelně ochladilo ikdyž svítilo sluníčko foukal studený vítr a malým občerstvením(jablka, svačinka) a samozřejmě připravovaly oběd.

Ten byl vydatny a určitě se na něj všichni těšili. Poté jsme měli oddechový čas, kdy jsme měli nabrat sil na noční hru s názvem "Vybráno". Hra byla zábavná, ale počasí nám nepřálo a pršelo, bylo to ale dobrodružné. Musely jsme v areálu kláštera hledat 24 stanovišt,odlepis a vybrat si vhodnou samolepkua doplnit ji do Ideálního tydne, vlastně jsme si sestavovali idealní tyden.

Po hře nás čekala vydatná večeře a pak kdo chtěl hrál hry, četl časopisy, povídal si. Na celu naše skupinka deskovych her šla spát asi v 23 hodin.

Ráno nás čekala mše svatá v 7:15 v Loretánskám domečku. Ti, kteří už se probudili dostali i čtení, já jsem zpívala žalm. Diego si vzal druhé čtení a jeho žena Anička první. Mši svatou sloužil o. Vianney, ktery nás poté provedl skoro celým klášterem od slepů až po půdu, velmi zajímavé.

Na oběd byl výběr ze tří polévek a špagety s moc dobrou zeleninovou směsí.A zákusek, makovec, na který jsem si od Aničky vyžádala recept, protože byl vynikající.

Po obědě nás čekal úklid cel, chodeb, krbovky, kuchyně a toalet. Poté společné foto na památku a pak 4 km na vlak, který nás dovezl až ku Praze.

Pán Bůh zaplat všem, kteří se zůčastnili a pomohli.

Klára