Sv.Josef a jeho poselství Lásky

Všichni velmi dobře známe příběh z Betléma, každý, i na periferii někdy v životě viděl do tmy zářící vánoční stromeček, překrásně nazdobený papírovými girlandami, mašlemi, blíšticími se vánočními ozdobami a pod ním kupu krásně zabalených vánočních dárků. Kdo by neznal atmosféru Vánoc?

Proč ale pletu vánoce do postní doby? No přece dnes ma svátek velký muž - svaty Josef! Snoubenec Matky Boží, přečisté Panny Marie, Královny nebe i země!( Vygooglila jsem si, co všechno byl,- tak byl,  jak už bylo řečeno snoubenec, manžel, pěstoun, syn Jakoba z kmene Judy. Oslavuje ho jako světce také církev řecko-katolická, koptská a pravoslavní. Zemřel v Nazaretu. Na celém světě má mnoho jemu zasvěcených chrámů a soch. A přece. Nepřipadá vám, jako by byl tak trochu opomíjen? 

Byl povoláním tesař - řemeslník, jedná se o stavební profesi s dlouhou tradicí. Zahrnuje širokou škálu prací se dřevem, především výrobu stavebních konstrukcí. K tomuto povolání patří velký podíl těžké ruční práce a tesař nejčastěji pracuje pod širým nebem. Většinu tesařských dovedností, jak je tomu i u jiných řemesel, je třeba  získat zkušeností.

Byl spravedlivý, (Mt 1,19). Určitě byl chytrý ( technický typ), myslel na nejmenší detaily, byl praktický a hlavně, což je velmi důležité, byl skromný a pokorný. Byl také poslušný, když se mu několikrát zjevil anděl.(Mt 1,20-21; Mt 2, 13; Mt 2, 19-20). A tak bych mohla pokracovat dál z Googlu:-)

Ale jaký byl doopravdy? Co prožíval? Jaké měl nálady? Kdo ho obklopoval a s jakými lidmi se stýkal? Určitě pracoval v "partě" spolupracovníků a to určitě nebyla žádná "ořezávátka". Když pracovali tak tvrdě, ve výškách, za každého počasí, při nedostatku teplé stravy, určitě jedli skromně, nějaké placky, ryby, ovoce, zeleninu. Tenkrát nebyl jídlonosič, ani mikrovlnka na ohřátí, leda tak oheň. Kdy jedli? Když celý den tvrdě pracovali. Museli se tedy najíst před a nebo až po práci. A nebo si " udělali" obědovou pauzu? Ale co když je tlačil termín s dokončením stavby? Co když " šéf" byl vydřiduch a nedal jim ani volno? Co když museli pracovat až do noci, v noci, sotva se vyspali, co když...

Jak to bylo doopravdy? To by nám zodpověděl jedině on sám. A do toho všeho ještě sen, rychle do Egypta! Co tam? Co v Egyptě? Úplné bláznovství. Ale on jako člověk, který miloval svou rodinu, i když Panna Marie byla čerstvě po porodu, musel se vzchopit a vyrazit na dlouhou cestu. Asi ani neměli mnoho peněz, natož kočár, šli a jeli na jednom oslíkovi a věcmi na spaní, cca 600 km asi 14 dní? Možná déle, s dítětem a s Marií. Nejedna dnešní moderní žena by si určitě pomyslela: "No ten můj se musel dočista zbláznit?" Co budeme dělat v Egyptě? A ještě ta cesta, přes poušť! A co když se nám něco stane? To asi nebude dovolená u moře za výhodnou cenu, garantovaná od CK? Rezervovaná on-line. Vše na jednom místě. A přece! Je to on Josef - vždy si ví rady, ochrání nás, pomyslela si Panna Marie. Svěřuje se cele do jeho ochrany i malého Ježíška!

Svatý Josef musel znát a vyznat se ve spoustě věcí, musel být vynálezce, zlepšovatel, silák, musel umět zařvat, musel umět jednat rychle, pracovat rychle, musel se umět ukáznit, soustředit, nezmatkovat, přemýšlet, konat rychle a dobře, musel vědět, jak přežít v přírodě, v poušti, v horách. Musel umět vyjednávat, smlouvat,  musel být, jak se dnes říká a píše do strukturovaných životopisů - flexibilní. A PŘITOM VŠEM SE STARAT O SPASITELE CELÉHO LIDSTVA - VĚDĚL, JAKÝ MÁ ÚKOL - VĚDĚL, KDO HO JÍM POVĚŘIL - VĚDĚL, ŽE SE MUSÍ POSTARAT O SVOU MILOVANOU MARII A O SVÉHO MILOVANÉHO SYNA. Musel být také značně odvážný a chodit nevyšlapanými cestami. Nejednou musel nasadit svůj vlastní život a byl vystaven extrémním podmínkám - to všechno musel zvládnout a ještě být v poho:-) Představuji si ho jako Terence Hilla a MacGyvera v jednom. Jeho povinností bylo ochránit a starat se o svou Hvězdu Jitřní a svého Miláčka.

A tak se vraťme úplně na začatek, kdy do temné ponuré strašné noci někde na okraji judskeho Betléma, za dnů krále Heroda, kde do ztichlé noci od všedního ruchu, bečení oveček, bučení dobytka a řevu opilých pastýřů, pronikne z chatrného přístřešku v jeskyni Světlo světa, tak i svatému Josefovi zazáří v duši napořád Světlo, které on nikdy neopustí, vždy bude při něm a s ním, uchvácen Jeho krásou, pokorou, něžnosti, skromností - do jakých to podmínek přichází? Do celé scenérie Marie a spinkajícího Ježíška, jakoby okolí přikryté oparem štěstí a pokoje, vyvěrajícího z Božího Syna a teď i jeho, vyloupnou se a potichu se vkládají tři mudrci z východu ( Mt 2, 11) poklonit se svému Spasiteli, který se stal Tělem( Mt 1,21).

A tak i nám ať nikdy nepřestane svítit Světlo do temnoty dnešní doby, všedních dní, skepse, která nás obklopuje, dusí. Do našich obav, starostí, strachů, co bude dál? Jak uživíme rodinu? Co když příjdeme o zaměstnání? Co když ze mne bude "neužitečný" člověk na stará kolena, nemocný, co když nebudu mít vede sebe nikoho, co když...

Co nám ale říká Pán Ježíš?

"Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtete je ve jméno Otce i syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všechno, co jsem vám přikázal. A HLE, JÁ JSEM S VÁMI PO VŠECHNY DNY AŽ DO SKONÁNÍ TOHOTO VĚKU."

A tak svatý Josefe, kterého si dnes svátek připomínáme, oroduj za celou svatou apoštolskou církev, kterou Tvůj Syn a náš Pán, Ježíš Kristus ustanovil, uchovej ji v jednotě, posiluj slabé a klesající, veď hledající a bloudící, chraň naše děti i mládež před falešným učením i gender ideologii, vypros cele naší zemi i Slovensku pokoj a mír a moudré vládce, zrze Krista, našeho Pána, který žije a kraluje po všechny věky věků. Amen